Главная | Фото Хаскі | | Вход
Все про хаскі
Статистика

19:15
Основи виховання
Кличка Собаки 
Для більш тісного контакту людини з собакою вона повинна мати ім'я, чи то пак кличку. Звертаючись до собаці по кличці, людина подає їй команди, які вона сприймає з великою увагою і охоче їх виконує (хоча якщо чесно, Хаскі можуть одного разу дуже слухатися господаря, а потім як би про нього забути, так що не дуже сильно за це лайте цуценя Хаскі, гени :-)) 
Незважаючи на величезну кількість кличок, вона повинна бути чіткою, короткою і звучною! А ще давати собакам імена людей не рекомендую! Собакам, що має родовід карту, кличку зазвичай дає клуб, але якщо собака куплена на "Пташці", то власник дає кличку, яка цуценяті давно сподобалася. 
Щоб привчити щеняти до клички, її вимовляють нес-ко раз, звертаючись до щеняти, як правило, перед тим, як нагодувати його. Після того, як щеня прокинеться, його ласкаво погладжують і називають по імені, теж ніс-ко раз. При цьому найкраще дати щеняті ласощі. Через 2-3 дні він запам'ятає свою кличку і буде охоче на неї відгукуватися. 

Основи собачої педагогіки 
Постійно спостерігаючи за щеням, пізнаючи закладені в ньому якості і достоїнства, власник повинен увійти з ним в повний і тісний контакт і домогтися самого відданого і довірливого ставлення до себе. Звичайно, для цього треба дуже багато часу присвячувати цуценяті: грати і гуляти, годувати і зачісувати, бути з ним ласкавим, але твердим. Ніколи не кричіть на цуценя і не "виходите із себе", потрібно вести з собакою рівне і спокійне спілкування. Це сприятиме врівноваженості собачого характеру, хорошому взаєморозумінню і безмежної любові до вас цуценя. 
Але вихователь у цуценяти має бути в сім'ї лише один-його господар, якого він сам вибере з усіх членів сім'ї. Категорично неприпустимо, щоб кожен вносив в дресирування свої уявлення про це! Як говорилося раніше, цуценя повинен виховувати господар і тільки він, а всі інші члени сім'ї чітко дотримуються заданої їм лінії поведінки. Так, наприклад, якщо хазяїн не дозволяє цуценяті на диван або крісло, то й інші члени родини повинні також забороняти це робити! 

Місце для цуценя 
Як би не тісна була ваша квартира, у цуценяти має бути своє постійне місце (Хаски зазвичай люблять вибирати місце поруч з балконом). Місце має бути зручним і сухим, перебувати подалі від батареї опалення, добре освітлено сонячним світлом. Кухня або ванна кімната, балкон або лоджія зовсім не підходять для ролі "місця". Та й взагалі місце не повинно бути жарким, щоб цуценя а, в подальшому доросла собака, не перегрівався на сонці і не залишався знемоги. Інакше цуценя буде дуже легко застудити (на прогулянках в сирі і холодні дні, або просто відкривши кватирку ...) Не годиться для собаки і місце поряд з телевізором, стерео-та відеосистемами. Наявність електропроводів, гучні звуки з динаміків роблять собаку не лише нервової, але і створюють пряму загрозу її здоров'ю! 
Цуценята (і дорослі собаки) повинні знаходитися у постійно провітрюваному приміщенні, тільки не на протязі! А ті, хто любить покурити, повинні врахувати, що цуценятам шкідливо знаходитися в задимленому приміщенні. 

Як привчити щеняти до "місця"? 
Погодувавши і трохи погравши з цуценям, познайомте його з "місцем". Відвівши цуценя на "місце", слід притримувати його, погладжуючи по голівці та спинці, примовляючи "Місце, місце ..." ласкавим тоном. Якщо щеня відразу не заснув на "місці", пішов з нього і, трохи поблукавши, почав десь вкладатися спати, його слід віднести назад, вимовляючи більш твердо "місце, місце". Досить 2-3 рази змусити цуценя поспати на "місці", і він сам буде із задоволенням розташовуватися на своїй "постельці". Надалі дуже важливо, щоб і доросла собака не спати де попало, а лежала строго на відведеній їй ділянці. І не в якому разі не треба укладати цуценя спати у своє ліжко або крісло. Уві сні він може ненавмисно впасти і отримати травму, а відучити його потім від лазіння на постіль буде дуже важко (самі подумайте, дозволяли там спати малюкові, а вже дорослого ганяють?) 
Як я говорив у розділі "Чому Хаскі", вони не люблять залишатися одні будинку надовго, так як дуже прив'язані до людини. І цілком зрозуміло, що коли члени сім'ї вдома, собака намагається бути поруч з людиною, ходити за ним, спати біля його ніг і т.д. У цьому випадку відсилати цуценя на "місце" не потрібно! 

Погані манери і як від них відучитися 
Деякі собаківники скаржаться ветеринарним лікарям на погану поведінку свого вихованця. Щеня стрибає на крісла та постіль, зриває штори, гризе взуття та електричні дроти (Моя Бурька мене ледь не позбавила телека ...), шпалери і штукатурку, стільці. Щоб це могло бути??? Відповідь проста: кожен неправильний вчинок цуценя має своє походження і пояснення. 
Ось, наприклад, поїдання штукатурки, цементу або каменів пояснюється недоліком мінеральних солей в організмі, що росте. Введення в раціон цуценяти додаткового кол-ва мінеральної підгодівлі відразу поповнять цю потребу організму, і щеня більше не буде цікавитися будівельними матеріалами. 
А ось від чого щеня гризе меблі, стільці, взуття, штори? Ну, по-перше, від самотності і нудьги, по-друге у нього сверблять ясна при зміні молочних зубів і, крім цього, дуже хочеться зайвий раз поупражнять щелепи. Дайте цуценяті іграшки (краще всього гумові, дерев'яні опилки від дерев'яних іграшок можуть погано пройти, і тоді можливий кривавий кал), велику цукрову кісточку або кістку з бичачих жил. І не залишайте його одного на цілий день без їжі! 

Ми карає цуценя. А він розуміє за що? 
Як говорилося раніше, щеня, залишений один вдома, розважає себе: гризе туфлі, килим, ніжку стола / стільця, стягує зі столу скатертину або клейонку з усім, що там знаходиться. При поверненні господаря додому він радісно кидається йому назустріч, верещить від щастя і любові, облизує його, але господар раптом помічає, що накоїв його щеня, починає лаяти його і бити. Але щеня то давно забув про свою провину і перебуває в здивуванні, ображено піджимає хвіст і вуха і ховається в затишне місце. Таке виховання просто неприпустимо! По-перше, не маючи можливості зв'язати по часу свій проступок і покарання, щеня не знає і не розуміє, за що його карають. А по-друге, при підході до господаря, щеня замість відповідної любові отримує, незрозуміло за що, порку. 
Власнику щеняти треба раз і назавжди запам'ятати - карати собаку можна лише в той момент, коли ви застали її! 

Вас кусає щеня? Не дозволяйте йому це робити! 
Граючи з цуценям, не давайте йому кусати ваші руки і ноги. Щеня, звикнувши до гри з покусуванням, засвоїть цю манеру і надалі, перетворившись у доросле собаку, буде як і раніше грати в свої бурхливі ігри, але вже з більшою силою стискати щелепи. 
Задоволення від такої гри з собакою ви вже не отримаєте. Синці, садна, і більш серйозні пошкодження в кінці кінців змусять вас зайнятися відучення собаки від цієї звички. Але зробити це зовсім не легко! Тому краще відразу відучити щеняти від хапання за руки або за ноги. 
Як це зробити? Легко! Як тільки щеня розіграється і почне вас кусати, йому слід суворо дати команду "ФУ!" І нанести чутливий для нього ляпанець долонею (зрозуміло, не з усієї дурі ...) Два-три повтори, і щеня відучитися від цієї схильності, характерною для всіх м'ясоїдних тварин.

Схожі матеріали:
Особливості собак північних порід
Труднощі цуценячого віку
Вибір цуценяти

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сибірський хаскі © 2024