Главная | Фото Хаскі | | Вход
Все про хаскі
Статистика

17:21
Особливості собак північних порід
Собаки північних порід мають багато особливостей, і їх зміст дещо відрізняється від загальноприйнятого. Так як авторам найчастіше доводилося стикатися з сибірськими хаскі, то далі мова піде на їх прикладі. 
:: Живий розум, наполегливість, незалежність мислення і твердість характеру, допомагали сибірським хаски в складних умовах долати сотні кілометрів в умовах полярної ночі. Без цих якостей їм було б важко виживати самим і допомагати своєму союзнику - людині. Але те що так необхідно для життя на Півночі, в місті створило певні проблеми з утриманням собак. Для будь-якого живої істоти місто є джерелом багатьох небезпек, і не випадково в програму обов'язкового курсу слухняності для собак входить вміння ходити на повідку і виконання команд, подібних "до мене", "фу!". Енергійною та рухливою хаскі важко придушувати в собі природні інстинкти. Собака може "зірватися", ігноруючи команди господаря, хоча й знаючи що покарання неминуче. Тому так важливо використовувати повідець, а відпускати вихованця в "вільний політ" краще в місцях, де, приміром, немає небезпечній близькості автомобілів. 
:: Сибірські хаскі володіють дуже цікавими вокальними здібностями. Звичайний собачий гавкіт вони перетворюють на цілу гаму звуків з характерною "хрипотою". У "хорошою" компанії вони люблять повить, що часто відбувається при їх вмісті в розпліднику. Будучи за своєю природою Холеричность особами, хаскі, підкоряючись наказам свого хазяїна, намагаються голосом висловити свою власну думку на події. З боку це може виглядати дуже комічно. Подаючи голос низьким, грудним бурчанням, яке так часто відлякує оточуючих, закладаючи вуха і роблячи свої очі великими і "страшними", хаски в той же час просто намагаються передати свою радість з приводу появи знайомого їй людини. До речі, до пестощів людини сибірські хаскі ставляться дуже стримано, показуючи всім своїм виглядом, що їм це, звичайно, подобається, але і забувати про все на світі вони не збираються. 
:: Ще одна характерна риса цієї породи - наявність чудовою вовни. У сибірських хаскі вона подвійна, з щільним підшерстям. Не має запаху і швидко самоочищається за рахунок вмісту великої кількості ланоліну. У результаті вийшов з лісу господар виглядає, як-ніби він цілий день бігав по болотах, а його собака в цей час відсипалася, охороняючи машину, а тепер згодна, нарешті, побігати і пограти. Після купання (а купатися хаскі люблять), собаці досить добре обтруситися і вона стане майже сухий. У воді шерсть притискається до тіла, і підшерсток залишається сухим. Подвійна "термозахист" дозволяє сибірським хаски добре переносити спеку, так як шерсть працює термостатичні, оберігаючи тварину від перегрівання. Звичайно ж це не означає, що собаку можна залишати довго лежати під жарким полуденним пригріві, все-таки для неї звичніше інша обстановка - сильний вітер та низькі температури. 
:: Що стосується питання годівлі, то сибірські хаскі дуже невибагливі в їжі. На відміну від інших порід у сибірських хаскі переважає білково-жировий обмін, а не білково-вуглеводний. У природних умовах проживання в їх раціон входило мало рослинної їжі і корм складався, переважно, з риби, залишків після розділу тюленів і ведмедів, а також з усього того, що хаскі могли зловити самі. На Півночі режим годування собак залежав від пори року і від роду занять господаря. Якщо в літній час собаки були мало задіяні по господарству і могли вільно промишляти полюванням в околицях свого житла, то в сніжний період вони могли часто й подовгу працювати в упряжці, витрачаючи багато енергії, яку, найчастіше, могли відновлювати тільки в разі вдалого полювання господаря . Зіпсувалася погода могла залишити упряжку собак без їжі на декілька днів, але сильний організм і міцне здоров'я допомагали їм пережити негода. У міських умовах цілком прийнятним варіантом годування можна вважати сухі корми. Це повинні бути висококалорійні корми від відомих виробників, що належать до класу Super-Premium, призначені для енергійних і спортивних собак. 
:: Сибірські хаскі охоче спілкуються з іншими собаками, за умови, що ті не прагнуть показувати свою перевагу. Будучи домінантами від природи, хаскі таких спроб не прощають, і справа може закінчитися звичайною бійкою. Причому за суками доводиться дивитися чуть-ли не більше ніж за кобелями, так як ті ще люблять покрасуватися одне перед одним, приймаючи викликають пози, а сука може кинутися без попередження. Тут важливо відмітити, що дуже багато чого в поведінці собаки залежить від її ранньої соціалізації. Собаки північних порід - це яскраво виражені стайня тварини. У зграї повинна існувати чітка ієрархія, інакше неминучі бійки. При утриманні собаки в місті ватажком для неї повинен стати господар. Причому цей ватажок повинен бути авторитетним і не підлягає оскарженню. Цього можна досягти, особисто займаючись собакою з щенячьего віку. Тісне спілкування цуценя зі своїм господарем і іншими людьми і тваринам дозволяє правильно соціалізувати собаку і уникнути проблем в її поведінці в майбутньому. Собаки північних порід відносно недавно з'явилися в містах і тому в них ще не виробилися чіткі правила поведінки і послуху, як це сталося у собак інших поширених порід. Важливо пам'ятати: собака і її господар - це вже зграя, де собака зобов'язана служити, отримуючи натомість любов і турботу. 
:: При щоденному спілкуванні з сибірської хаскі, стає помітним деяке подібність у поведінці з представниками сімейства котячих. Це виявляється в тому, як хаскі доглядає за собою, вилизує лапи, робить "манікюр". Як відомо, кішки живуть в тривимірному світі, тоді як собаки цікавляться, в основному, тільки тими подіями, які відбуваються в горизонтальній площині. Тому досить незвично виглядає сибірська хаскі, яка сидить на березі озера і спостерігає за літаючими в небі ластівками або за літаком, який тягне за собою низку планерів. І це не проста цікавість. "Обчислюючи" сидить на дереві ворону, яка зайнята оброблення своєї здобичі, хаскі знає, що ворону можна сполохати, і тоді її видобуток виявиться на землі, прямо в лапах спостерігача. Цікаво виглядає охота сибірської хаскі на земноводних. Стрибати за ними в очерети - всіх сполохаєш. Зрозумівши це, хаскі тихо входить у воду віддалік, і вже з боку озера запливає в зарості, виганяючи видобуток на берег. Здається, що володіючи такими якостями, сибірські хаскі, як і лайки, будуть відмінними помічниками для мисливця, але в дійсності це не зовсім так. Сильні мисливські інстинкти хаскі спрямовані на задоволення її особистих потреб. Може бути окремі собаки, після правильної підготовки, зможуть працювати в парі з мисливцем, але частіше це виглядає, що кожен полює сам по собі. Від природи допитливі і незалежні, сибірські хаскі люблять тікати, і єдине, в чому ви можете бути впевненими, так це в тому, що вони безпомилково знайдуть дорогу назад, звичайно, якщо захочуть. Деяка незручність при утриманні собаки за містом доставляє їх любов до копання. Але це не так страшно виглядає, як про це люблять повідомляти в коротких описах породи (ці описи взагалі дуже часто далекі від дійсності). 
:: Якісне годування, хороший догляд, активний спосіб життя, відсутність вроджених схильностей до хвороб, своєчасна вакцинація і профілактичні огляди у ветеринара дозволять прожити сибірської хаскі довге, щасливе життя і показати що і 15-річний вік для неї не межа.

Схожі матеріали:
Аляскінський Хаскі
Вибір цуценяти
Особливості Хаскі. Міфи і реальність.

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сибірський хаскі © 2024