Главная | Фото Хаскі | | Вход
Все про хаскі
Статистика

19:18
Полювання з Хаскі
У всьому світі порода сибірський хаскі відома і прославилася як їздовий собака, але мало хто знає про те, що багато мисливців на Далекому Сході успішно використовують хаскі в якості мисливської собаки. Дуже сильно розвинений мисливський інстинкт і азарт, спрямований в потрібне русло, виявляє унікальну здатність хаскі бути не тільки їздовим псом, але і прекрасним помічником на полюванні, подібно лайці. Наполегливість, витривалість, добре розвинене чуття, здатність приймати самостійні рішення, а також адаптація до холодного клімату - це одні з небагатьох переваг, якими повинна володіти хороша мисливська собака. Перераховані вище якості в цілому досить характерні для породи сибірський хаскі, показуючи тим самим їх близьку спорідненість з аборигенними собаками Півночі.

На початку двадцятого століття предки сучасних сибірських хаскі, що живуть на Колимі, Чукотці, Камчатки, були вивезені з північних районів нашої батьківщини, де ці собаки в плині тисячоріч виконували найрізноманітнішу роботу: тягли нарти, полювали, пасли стада оленів. Корінні народи нашого півночі ніколи не ділили своїх лайок на мисливських, їздових і оленегонних, як це прийнято сьогодні. Всі ці примітивні або звіроподібні собаки були близького походження, з високо організованою психікою, і мають багато спільного в характеристиках екстер'єру. Так само і застосування цих собак було універсальним, завдяки їх здібностям виконувати різну роботу. Цікаві приклади наведені в статті Б.І. Широкий "Наші Північні Собаки":

"... Не варто було б ділити наших північних собак на мисливських, їздових, оленегонних. Завдяки здатності виконувати різні роботи, у тайгового промисловика вони цінуються за свої мисливські якості (хоча й чуйно вартують садибу), жителю узбережжя такі собаки частіше потрібні як транспортні (але використовуються і на полюванні), а оленярів - і для пасіння оленів, і для полювання і для того, щоб якось урізноманітнити, скрасити свій відокремлений, побут.
Можна навести багато прикладів успішного різнобічного застосування наших північних собак. Ще М.Г. Дмитрієва-Сулима (1911) писала про лайок, що «про них говорять у військових колах, як про матеріал для військовий собаки, їх вживають для поліцейської служби». Посилаючись на праці експедиції Стефановича, вона зазначає, що «у тунгусо на Становому хребті лайка переносила записки і посилки на великі відстані». А собаки Великої Вітчизняної Війни? Скільки їх (в основному це були собаки Сибіру, ​​Півночі, особливо в перші роки) пішло в нікуди, коли вони винищували танки, рятували поранених, відшукували міни, перевозили людей і військові вантажі, забезпечували зв'язок.

І зовсім недавні приклади. Західносибірська лайка Білий був кращим серед представників, багатьох службових порід на курсах рятувальників в Петропавловську-Камчатському. Не поступався йому кобель породи камчатська їздова, що належав інструкторові з собаківництва і першої російської жінці-гонщиця на собачій упряжці Олені Панюхіной. У числі кращих рятувальників був і оленегонних шпіц нашого заводу «Нік Кінос» Ніни Транбенковой. Наш же кобель Тоні породи чукотський їздовий, маючи в доступних для огляду предках тільки запряжних собак Чукотки, і по екстер'єру, породності кращий з сотень собак оглянутих нами при кінологічних обстеженнях собак Північного Сходу, на п'ятому році життя ознайомився із закарпатським лісом, де показав роботу по білку і куниці, нітрохи не гірший, ніж робота спеціалізованої заводський мисливської лайки. Подібних прикладів не злічити. "

Оскільки сибірський хаскі знаходиться в безпосередньому родинному з нашими північними собаками, то не дивно, що у нас також є не рахункове кількість позитивних прикладів успішного використання їх на полюванні. Основна пристрасть хаскі - це полювання на копитних. Дві або три собаки йдуть по свіжому сліду косуль, изюбрей або кабану, подібно зграї вовків. Порівняно невелика вага дозволяє хаскі НЕ грузнути в снігу, а чудове чуття і завзятість - гнати звіра до останнього. Існує думка, що сибірський хаскі - це не гавкають собаки, а скоріше виють. Ми не можемо погодитися з даним твердженням, оскільки наші собаки досить дохідливо подають голос, коли тримають звіра, і просто ніколи не гавкають. Голосять вони з підвиванням у верхньому регістрі, інформуючи мисливця про місцерозташування звіра. Багато в чому полювання з хаскі по звірові нагадують полювання з лайкою, але на відміну від останньої, хаскі прославилися, як більш швидкі, завзяті і витривалі собаки.

Багато мисливців і навіть мисливствознавці, які брали у нас цуценят, віддають перевагу саме сибірським хаски, і свідчать про різнобічному використанні цих собак на полюванні. Є приклади прекрасної роботи хаскі на борову, болотну дичину і навіть на хутро. Ще кілька переваг цієї породи перед лайкою, які цінують мисливці не мають заміського будинку і вольєра для утримання собаки, що хаскі прекрасно містяться в міській квартирі. У відмінності від лайок, сибірський хаскі не має запаху від шерсті, масової линьки, і нескінченного гавканням, який дуже стомлює сусідів. Завдяки всім цим цінним якостям наш розплідник вже більше п'яти років успішно і цілеспрямовано веде особливу лінію мисливських сибірських хаскі.

Схожі матеріали:
Аляскінський Хаскі
Скільки коштує щеня?
Полювання з Хаскі

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сибірський хаскі © 2024